Main menu

Background

ကန္စြန္းဥ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈအား စက္မႈသီးႏွံအေနျဖင္႕ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သြားမည္

Fri, 01/18/2019 - 11:18 -- journal_editor

            ျပည္တြင္းရွိ ကန္စြန္းဥစိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္မႈမ်ား ကို သုေတသနျပဳလုပ္၍ စက္မႈသီးႏွံအေနျဖင့္ စိုက္ ပ်ိဳးထုတ္လုပ္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ထိုကဲ့ သို႔ စက္မႈသီးႏွံအေနျဖင့္ စိုက္ ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ႏိုင္ရန္ အတြက္ ေတာင္ သူမ်ား အား သင္တန္းမ်ားေပးအပ္ သြားမည္ျဖစ္သလို စမ္းသပ္မႈမ်ားလည္း လုပ္ေဆာင္ ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။''အခုကေတာ့ မ်ိဳးေစ့ေတြကို သုေတသန လုပ္ ေနတယ္။ ဒါၿပီးရင္ ေတာင္သူေတြကို တန္ဖိုးျမႇင့္စိုက္ ပ်ိဳးႏိုင္ဖို႔အတြက္ သင္တန္းေတြေပးသြားပါမယ္။ ကန္ စြန္းဥနဲ႔ပတ္သက္ရင္ တီထြင္ဖန္တီးၿပီး စားေသာက္ လို႔ရတာေတြအမ်ားႀကီး ရွိတယ္။ အာဟာရလည္း ရွိ တယ္။ အရက္လည္း ခ်က္လို႔ရတယ္။ ဒါေပမဲ့ ျမန္မာ ႏိုင္ငံမွာက ကန္စြန္းဥကို ျပဳတ္စားတယ္။ ဖုတ္စားတယ္။ ဒီေလာက္ပဲ ေၾကာ္စားတာေတာင္ သိပ္မရွိၾကဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ စားသံုးမႈျမႇင့္တင္ေရးကိုလည္း အဓိက အေနနဲ႔ လုပ္သြားဖို႔ရွိပါတယ္'' ဟYou & I အေထြေထြ သမဝါယမအသင္းလီမိတက္မွ အေထြေထြ အတြင္း ေရးမွဴး ေဒၚသင္ဇာဝင္းျပည့္ေက်ာ္က ေျပာသည္။
   ယခင္က ျမန္မာ့ကန္စြန္းဥကို ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ား သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ခဲ့သလို ေဈးကြက္ဝယ္လိုအားလည္း ရွိေန ၿပီး အရည္အေသြးျပည့္မီမႈ မရွိသည့္အတြက္ ဆက္လက္ တင္ပို႔ႏိုင္ျခင္းမရွိေၾကာင္း၊ လက္ရွိတြင္ ကန္စြန္းဥ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္ လုပ္ မႈ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးႏွင့္ စားသံုးမႈျမႇင့္တင္ေရး လႈပ္ရွားမႈမ်ားကို လုပ္ေဆာင္ေနၿပီး ျပည္တြင္း စိုက္ပ်ိဳး မႈ ႏွင့္ ကိုက္ညီသည့္မ်ိဳးေစ့မ်ားကို သုေတသန ျပဳလုပ္ ျခင္း၊ စမ္းသပ္ျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
ထိုကဲ့သို႔ ကန္စြန္းဥစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈကို တန္ဖိုး ျမင့္ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္လွ်င္ ျပည္တြင္း ေဈးကြက္ က်ယ္ျပန္႔မႈကို ေဆာင္ရြက္ႏိုင္မည့္အျပင္ ကမၻာ့ေဈးကြက္ကိုလည္း ျပန္လည္ ထိုးေဖာက္ႏိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
    ျမန္မာႏိုင္ငံအေနျဖင့္ ကုန္ၾကမ္းကိုသာ တင္ပို႔ ႏိုင္ၿပီး ကုန္ေခ်ာကို ျပန္လည္ ဝယ္ယူစားသံုးေနရသည့္ အတြက္ ျပည္တြင္းစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈမ်ားတြင္ တန္ ဖိုးျမႇင့္ထုတ္ကုန္မ်ား ထုတ္လုပ္၍ ကုန္ေခ်ာအဆင့္ အထိ ပူးေပါင္းေဆာင ရြက္ရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္ တိုင္းေဒသႀကီး လႊတ္ေတာ္ကိုယ္စားလွယ္  ေဒါက္တာ ဦးသန္းေအာင္စိုးက ေျပာသည္။               

      ေခ်ာစု