Main menu

Background

စပါးမ်ားကို အရည္အေသြး သတ္မွတ္ဝယ္ယူေရး

Mon, 09/02/2019 - 15:18 -- journal_editor

       ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ေသာ  စပါးမ်ားကို  အုပ္စုမ်ား  ခြဲျခားသတ္မွတ္ထားပါ သည္။ စိုက္ပ်ဳိးေရးဌာနက  ခြဲျခားထားေသာ အုပ္စု မ်ားမွာ ဧည့္မထ၊ လက္ေရြးစင္၊ ငစိန္၊  ၿမီးတံုးႏွင့္ ျဗတ္ဟု ငါးအုပ္စုျဖစ္ပါသည္။ အေျခခံမွာ စပါးေစ့ ၏ အလ်ား၊ အလ်ားႏွင့္အနံအခ်ဳိး၊ ဆန္ေစ့အလ်ား၊ ဆန္္ေစ့၏ အလ်ားႏွင့္အနံအခ်ဳိးတို႔ျဖင့္ ခြဲျခားထား ပါသည္။  ယခင္  ကုန္သြယ္လယ္ယာဌာနသည္ ၀ယ္ယူေရးအတြက္ အေျခခံၿပီး  စပါးမ်ားကို ဧည့္ မထ၊ ငစိန္၊ ၿမီးတံုး၊အထူးဧည့္မထ၊ ေကာက္ညႇင္း ႏွင့္  ငကြၽဲဟုေျခာက္အုပ္စု  ျဖစ္ပါသည္။  အဆိုပါ အုပ္္စုခြဲျခားထားသည္မ်ားမွာ  မူရင္းမ်ဳိး၊ စပါး၏ အရွည္ႏွင့္  ျဗက္၊  အရည္အေသြးတို႔ကိုလိုက္ၿပီး ခြဲျခားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ အစိုးရအေ နျဖင့္  ေတာင္သူမ်ားထံမွ တိုက္႐ိုက္၀ယ္ယူျခင္းကို  ၂၀၀၃ ခုႏွစ္ မွ စတင္ၿပီး၀ယ္ယူျခင္းမျပဳေသာ္လည္း  ပုဂၢလိက လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက စပါး၀ယ္ယူႀကိတ္ခြဲၿပီး ဆန္ကို ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပ ေရာင္း၀ယ္မႈမ်ား ေဆာင္ရြက္ၾက ပါသ ည္။  ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပ ဆန္ေရာင္း၀ယ္ရာတြင္ အရည္အေသြးကို  စက္ႀကိတ္အဆင့္ျဖင့္လည္း ေကာင္း၊ ဆန္ကြဲပါ၀င္မႈျဖင့္ လည္းေကာင္း ခြဲျခားၿပီး ေရာင္း၀ယ္ၾကေသာ္လည္း  စပါးကို၀ယ္ယူရာတြင္ အရည္အေသြး  သတ္မွတ္ ၿပီး ၀ယ္ယူျခင္းမ်ဳိးကို မေတြ႕ရသေလာက္ျဖစ္သည္။ အရည္အေသြးခြဲၿပီး ၀ယ္ယူသည္ဆိုပါကလည္း တစ္ေက်ာင္း တစ္ဂါ ထာ၊ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္းဆိုသကဲ့သို႔သာ ရွိၾကပါသည္။ ထို႔ျပင္ ထူးျခားေသာ၊ ေစ်းကြက္ရွိေသာ စပါးမ်ဳိး မဟုတ္လွ်င္ သီးသန္႔ထားျခင္းမ်ဳိးပင္ မဟုတ္ဘဲ ေရာေႏွာစုပံုသည္မ်ဳိးလည္း  ေတြ႕ေနရ သည္။ အလ်ဥ္းသင့္သျဖင့္ ယခင္ ၁၉၈၃-၁၉၈၄ ခုႏွစ္တြင္ စိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္သည့္ စပါးအုပ္္စုမ်ား ၏ အမ်ဳိးအစားအလိုက္  အရည္အခ်င္း သတ္မွတ္ခ်က္ကို တင္ျပလိုသည္။ ထို႔ျပင္ ဆန္အရည္ အေသြးေကာင္းကိုရလိုပါက မူလျဖစ္ေသာ စပါး သည္လည္း အရည္အေသြးေကာင္းရန္  လိုအပ္သည္ကို သတိမူမိေစရန္ ျပန္လည္ေဖာ္ထုတ္ ျပသ ျခင္းျဖစ္သည္။

စပါးအုပ္စု တစ္ခုခ်င္း၏   စပါးအမ်ဳိးအစားမ်ား
     အထက္တြင္ေဖာ္ျပခဲ့သည့္အတိုင္း စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ရာတြင္  စပါးအုပ္စုကို  သတ္မွတ္ပံုႏွင့္ ကုန္သြယ္ေရးမွ၀ယ္ယူရာတြင္  စပါးအုပ္စုခြဲျခား ပံုတို႔မွာ  အနည္းငယ္ကြဲျပားပါသည္။ ယခုေဖာ္ျပ သြားမည္မွာ  ကုန္သြယ္ေရးမွ  ခြဲျခားထားေသာ အုပ္စုေျခာက္ခုျဖစ္သည္။ စပါးအုပ္စုကို ငစိန္ အုပ္စု၊ ၿမီးတံုးအုပ္စု၊ ဧည့္မထအုပ္စု၊ အထူး ဧည့္ မထအုပ္စု၊ ငကြၽဲအုပ္စုႏွင့္ ေကာက္ညႇင္းအုပ္စုဟူ၍  အုပ္စုေျခာက္အုပ္စုခြဲျခားထားသည္။ အဆိုပါအုပ္စု  ေျခာက္ ခုကို တစ္အုပ္စုလွ်င္ သက္ဆိုင္ရာ စပါး၏ အရည္အေသြးကိုလိုက္ၿပီး  သံုးမ်ဳိး ထပ္မံခြဲျခားထားသည္။ ႐ိုး႐ိုးစပါး၊ မ်ဳိးသန္႔ စပါးႏွင့္ ပထမတန္းမ်ဳိးသန္႔စပါးဟူ၍ ျဖစ္သည္။ ဆိုလိုသည္မွာ ႐ိုး႐ိုးငစိန္စပါး၊ ႐ိုး႐ိုးၿမီးတံုးစပါး၊ ႐ိုး႐ိုး ဧည့္မထစပါး၊ ႐ိုး႐ိုးအထူးဧည့္မထစပါး၊ ႐ိုး႐ိုး ငကြၽဲစပါးႏွင့္   ႐ိုး႐ိုးေကာက္ညႇင္းစပါးမ်ားအျဖစ္ ခြဲျခားထားသည္။ အလားတူပင္  မ်ဳိးသန္႔ ငစိန္ စပါး၊ ပထမတန္း မ်ဳိးသန္႔စပါးစသျဖင့္ ခြဲျခားထား သျဖင့္ အုပ္စုတစ္ခုလွ်င္ စပါး အမ်ဳိးအစားသံုးမ်ဳိး ခြဲထားသျဖင့္ ၁၈ မ်ဳိး  ခြဲျခားထားသည္ကို  ေတြ႕ရ သည္။ တစ္ဖန္ ငစိန္စပါးအုပ္စုတြင္ အမ်ဳိးအမည္ အလိုက္  ခြဲျခားမႈလည္းရွိသည္။  ဥပမာ- ငစိန္၊ ေက်ာ္ေဇယ်၊ ငလံုးႀကီး၊ တစ္ေတာင္ပို၊ ဆစ္ပြား စသည္ တို႔ကို ငစိန္အုပ္စုတြင္လည္းေကာင္း၊ မေနာ သုခ၊ ဧရာမင္း၊ ဆင္းသုခ၊ မေနာ္ဟရီ၊ ေရႊ၀ါ ထြန္း၊ ေရႊတစ္ဆုပ္   စသည္တို႔ကို  ဧည့္မထအုပ္စုတြင္ လည္းေကာင္း ထည့္သြင္းၾကသည္။ ေရေျမအရ အမ်ဳိးအစား   ေကာင္းမြန္ၿပီး    စားသံုးရသည့္ အရသာမွအစ ကြာျခားသည့္ ဧည့္မထစပါးအခ်ဳိ႕ သည္ ပဲခူးတိုင္းေဒသႀကီး  အေနာက္ျခမ္းရွိ ၿမိဳ႕နယ္ ရွစ္ခုတြင္  သတ္မွတ္ထားေသာ စပါးအမ်ဳိးအစား မ်ားကို အထူးဧည့္မထအျဖစ္ သီးသန္႔အုပ္စု တစ္ခု   ခြဲျခား ထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ သို႔ျဖစ္၍ အထူး ဧည့္မထစပါးမ်ားအျဖစ္ ေရႊဒဂၤါး၊ ရဲေဘာ္  စိန္(ရဲေဘာ္စိန္စပါးမ်ားအျဖစ္  အင္းမရဲေဘာ္၊ ရဲေဘာ္လတ္၊ ရဲေဘာ္႐ိုးစိမ္း၊ ရဲေဘာ္ယဥ္တို႔ကို သတ္မွတ္ပါသည္)၊ ပင္တိုစိမ္း၊ ႏွံ၀ါမီးေကာက္ႏွင့္ ဧည့္မထအမႀကီး တို႔ျဖစ္ပါသည္။ ငကြၽဲအုပ္စုတြင္ ငကြၽဲႏွင့္ ေပၚဆန္းတို႔ကို သတ္မွတ္ထားၿပီး ေကာက္ညႇင္းတြင္ ေကာက္ညႇင္းအျဖဴႏွင့္ ေကာက္ညႇင္းငခ်ိတ္တို႔ကို ထည့္သြင္းထားပါသည္။ အျခား စပါးအမ်ဳိးအစား အမ်ားအျပား လည္း  ရွိေသး ေၾကာင္း  သိရသည္။   ၿမီးတံုးအုပ္စုမွာ ငစိန္ႏွင့္ ပံုသဏၭာန္အားျဖင့္ ဆင္တူသေယာင္ရွိသျဖင့္ ၀ယ္ ယူရာတြင္ သတိျပဳရပါသည္။

အစိုဓာတ္ ပါ၀င္မႈ
     ၁၉၈၃-၁၉၈၄ ခုႏွစ္က ၀ယ္ယူမည့္စပါးမ်ား ၏   အစိုဓာတ္ပါ၀င္မႈကို ေဒသအလိုက္လည္း ေကာင္း၊ ကာလအလိုက္လည္းေကာင္း ခြဲျခားၿပီး ၀ယ္ယူသည္ကိုေတြ႕ရပါသည္။ ကာလကို ခြဲျခားရာ တြင္ စပါးအုပ္စု ေျခာက္အုပ္စု လံုးအတြက္ စပါးေပၚ ကာစ အစိုဓာတ္မ်ားျပားသည့္အခ်ိန္ ေအာက္တိုဘာလမွ ေဖေဖာ္၀ါရီလကုန္ဆံုးသည္အထိႏွင့္ စပါးမ်ား ေျခာက္ေသြ႕ၿပီးျဖစ္ေသာ မတ္လႏွင့္ ေနာက္ပိုင္းကာလမ်ားဟု ႏွစ္ပိုင္းခြဲျခား၀ယ္ယူ သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ေဒသခြဲျခားရာတြင္ မိုးမ်ား ေသာ ေဒသမ်ားျဖစ္သည့္ ဟုမၼလင္း၊ ေမာ္လိုက္၊ ေဖာင္းျပင္၊ တမူး၊ ကေလး၀၊ ကေလး၊ မင္းကင္း၊ ကသာ၊ ၀န္းသိုႏွင့္ ပင္လည္ဘူးၿမိဳ႕နယ္မ်ား၊ ကန္႔ ဘလူၿမိဳ႕နယ္အတြင္းရွိ ခ်ပ္သင္းႏွင့္ ကုိးေထာင္ ဘိုေက်းရြာအုပ္စုမ်ား၊ ရခိုင္ျပည္နယ္ႏွင့္ ကခ်င္ ျပည္နယ္မ်ားကို အစိုဓာတ္ပါ၀င္မႈကို  ေလွ်ာ့ထား သည္ကိုေတြ႕ႏိုင္ပါသည္။ တစ္နည္းေျပာရမည္ဆို လွ်င္ အစိုဓာတ္ပါ၀င္ခြင့္ကို ပိုမိုပါ၀င္ခြင့္ျပဳထား သည္ကို   ေတြ႕ႏို င္ပါသည္။ ေအာက္တိုဘာလမွ ေဖေဖာ္၀ါရီလကုန္အထိကို  ၁၇ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ မတ္လႏွင့္ ေနာက္ပိုင္းကာလမ်ားအတြက္မူ ၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ခြင့္ျပဳထားပါသည္။ အျခားေသာ  ေဒသမ်ားတြင္ စပါးအားလံုးအတြက္ ၀ယ္ယူရာ တြင္ခြင့္ျပဳေသာ အစိုဓာတ္မွာ ေအာက္တိုဘာလမွ ေဖေဖာ္၀ါရီလကုန္အထိ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ မတ္လ ႏွင့္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ခြင့္ျပဳအစိုဓာတ္မွာ ၁၄ ရာခိုင္ ႏႈန္းျဖစ္ပါသည္။ အစိုဓာတ္ပါ၀င္ခြင့္ကို ၀ယ္ယူေရး ဒိုင္အသီးသီးတြင္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံထုတ္ Kett(PB) အမ်ဳိးအစား အစိုဓာတ္တိုင္းမီတာ  Moisture Meter မ်ား ျဖင့္တိုင္းတာၿပီး ၀ယ္ယူျခင္း၊ အေျခာက္လွမ္းျခင္း မ်ား ေဆာင္ရြက္ၾကပါသည္္။

အဖ်င္း အေမွာ္  ဖုန္၊  သဲ၊  ခဲ
    အဖ်င္း အေမွာ္ ဖုန္၊ သဲ၊ ခဲဆိုသည္မွာ စပါး မဟုတ္ေသာ အရာအားလံုးကုိ အဖ်င္းအေမွာ္ ဖုန္၊ သဲ၊ ခဲတြင္ ထည့္သြင္းထားသည္။ အဆိုပါ အဖ်င္း အေမွာ္ ဖုန္၊ သဲ၊ ခဲပါ၀င္မႈကို စပါးအုပ္စုတိုင္းအတြက္ တစ္ေျပးညီ  သတ္မွတ္ ထားၿပီး ၄၆ေပါင္ကိုက္စပါး တစ္တင္းအတြက္ သုည ဒသမ ၅၀ ေပါင္ထက္ပို၍ မပါ၀င္ေစရဟု သတ္မွတ္ထားပါသည္။ ပိုမိုပါ၀င္ပါက စပါးကိုေရာင္းခ်သူမွ ျပာတီးေပးရပါသည္။ အဖ်င္းအေမွာ္ဖုန္၊ သဲ၊ ခဲမ်ားပါ၀င္မႈသည္ ေတာင္ သူ စပါးအကုိင္မသန္႔လွ်င္ ပါ၀င္တတ္ပါသည္။ ယခင္ ကစက္ျဖင့္ ရိတ္သိမ္းေျခြေလွ႔ျခင္းမ်ား အလြန္နည္းပါးသျဖင့္ လူအားျဖင့္ ရိတ္သိမ္းၿပီး ေကာက္လႈိင္းမ်ားကို ႏြားျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ထြန္စက္ျဖင့္ လည္းေကာင္း နယ္ၿပီး စပါး ကိုေလွ႔ကာ သန္႔စင္ၾက ပါသည္။ အခ်ဳိ႕ေတာင္သူမ်ားမွာ ေစ်းေကာင္းမရ သျဖင့္ စပါးကိုသန္႔စင္မႈ  မလုပ္ၾကသျဖင့္ အဖ်င္း အေမွာ္ ဖုန္၊ သဲ၊ ခဲမ်ား မ်ားျပားတတ္ပါသည္။ မ်ားလွ်င္ စက္မ်ားပ်က္စီးျခင္း၊ စရိတ္စက ပိုမို ကုန္က် ျခင္း၊ ဆန္ႀကိတ္ထြက္ႏႈန္း နည္းပါးျခင္း စသည့္ အခ်က္မ်ားတြင္ ေလလြင့္ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ား ပိုမိုမ်ားျပား လာတတ္ပါသည္။ ဆန္အရည္အေသြးကိုလည္း ထိခိုက္ေစပါသည္။

မ်ဳိးကြဲစပါးပါ၀င္ခြင့္
     မ်ဳိးကြဲစပါးဆိုသည္မွာ ငစိန္စပါးတြင္ အျခားစပါးအုပ္စုမွ စပါးမ်ားေရာေႏွာပါ၀င္ျခင္း၊ စပါးအုပ္စုတစ္ခုထဲတြင္ပင္  အရွည္အတိုမတူညီ ေသာ  စပါး၊ အမ်ဳိးအမည္မတူေသာ စပါးမ်ား ေရာ ေႏွာပါ၀င္လာသည္ကို  မ်ဳိးကြဲစပါး  ပါ၀င္ျခင္းဟု သတ္မွတ္ပါသည္။ မ်ဳိးကြဲစပါးမ်ား ေရာေႏွာပါ၀င္ပါက သတ္မွတ္ထားေသာ စပါးအမ်ဳိးအစား၏ ႐ုပ္ပိုင္း အရည္အေသြးမ်ားအျပင္  အရသာပိုင္း တြင္ပါ ကြာျခားတတ္ပါသည္။ ထို႔ျပင္ ဧည့္မထ စပါးအုပ္စု တစ္ခုထဲ တြင္ ပါ၀င္ေသာ္လည္း ေရႊ၀ါ ထြန္း၊ ေရႊတစ္ဆုပ္၊ မေနာသုခတို႔တြင္ မေနာ္ဟရီ ဟူေသာ စပါးေရာလွ်င္ မေနာ္ဟရီ  စပါးသည္ အလြန္ေသးသြယ္ၿပီး အရွည္တြင္လည္း ကြာျခားသျဖင့္ စပါးအခြံခြၽတ္သည့္အခ်ိန္တြင္ပင္ စပါးလံုး ပါ၀င္မႈ   အလြန္မ်ားျပားတတ္သည္ကို  ေတြ႕ရပါ သည္။ ဆန္အရည္အေသြး  သတ္မွတ္ခ်က္တြင္ သတ္မွတ္ထား စပါးလံုးပါ၀င္ခြင့္ထက္ အလြန္မ်ား ျပားတတ္ပါသည္။  သို႔ျဖစ္၍  ဧည့္မထစပါးကို ျပည္ပတင္ပို႔ရန္ ႀကိတ္ခြဲသည့္ အခါမ်ဳိးတြင္ ဧည့္မထ စပါးမ်ားႀကိတ္ရာတြင္ မေနာ္ဟရီစပါးမပါ ေရးကို အထူးသတိထားရတတ္ပါသည္။ ထို႔အတူ ပင္ ေကာက္ညႇင္းစပါးတြင္ ငစိန္၊ ၿမီးတံုးစပါးမ်ား ပါ၀င္လာပါက ေစးကပ္မႈ ကြာျခားသျဖင့္ ေကာက္ ညႇင္းဆန္ တြင္ ဆန္္ေက်ာ္ပါသည္ဟု  သတ္မွတ္ၿပီး ေကာက္ညႇင္းေပါင္း၊ ေကာက္ညႇင္းထမင္းအရသာ မွာ သိသိသာသာညံ့သြားတတ္သည္ကို ေတြ႕ႏိုင္ပါ သည္။ အလားတူပင္ အထူးဧည့္မထစပါးအုပ္စု ၀င္စပါးမ်ားတြင္ အျခားစပါးမ်ား ပါ၀င္လာပါက အရည္အေသြးပိုင္း သိသိသာသာ က်ဆင္းသျဖင့္ အထူးသတိထားရေသာ အရည္အေသြး သတ္မွတ္ ခ်က္တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။  ငစိန္အုပ္စုတြင္  ႐ိုး႐ိုး၌ သံုးရာခိုင္ႏႈန္း၊ မ်ဳိးသန္႔၌ ႏွစ္ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ပထမ တန္းမ်ဳိး သန္႔၌  တစ္ရာခိုင္ႏႈန္း   ခြင့္ျပဳပါသည္။ ၿမီးတံုးအုပ္စုႏွင့္ ငကြၽဲအုပ္စုတြင္ ႐ိုး႐ိုး၌ ရွစ္ရာခိုင္ ႏႈန္း၊ မ်ဳိးသန္႔၌  ေလးရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္  ပထမတန္း မ်ဳိးသန္႔၌  ႏွစ္ရာခိုင္ႏႈန္း  ခြင့္ျပဳထားပါသည္။ ဧည့္မထစပါးအုပ္စုတြင္ ႐ိုး႐ိုး၌ ငါးရာခိုင္ႏႈ န္း၊ မ်ဳိးသန္႔၌ သံုးရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ပထမတန္းမ်ဳိးသန္႔၌ တစ္ရာခိုင္ ႏႈန္း ပါ၀င္ခြင့္ျပဳထားပါသည္။ အထူးဧည့္မထအုပ္စုတြင္ ႐ိုး႐ိုး၌  သံုးရာခိုင္ႏႈန္း၊ မ်ဳိးသန္႔၌ တစ္ရာခိုင္ ႏႈန္းႏွင့္ ပထမတန္းမ်ဳိးသန္႔၌ သုည ဒသမ ၅ ရာခိုင္ ႏႈန္း ပါ၀င္ ခြင့္ျပဳထားပါသည္။  ေကာက္ညႇင္းအုပ္စု တြင္ ႐ိုး႐ိုး ၌ ၁၀ရာခုိင္ႏႈန္း၊ မ်ဳိးသန္႔၌ ရွစ္ရာခိုင္ႏႈန္း ႏွင့္ ပထမတန္းမ်ဳိးသန္႔၌ ေျခာက္ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ ခြင့္ျပဳထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

အျခားအရည္အေသြးသတ္မွတ္ခ်က္မ်ား
     အျခား အရည္အေသြးသတ္မွတ္ခ်က္မ်ား လည္းရွိေသးၿပီး ယင္းတို႔မွာ ဆန္နီစပါးပါ၀င္ခြင့္၊ လံုးပိန္လံုးညႇပ္ပါ၀င္ခြင့္၊ ဗိုက္ျဖဴပါ၀င္ခြင့္ႏွင့္ ဆန္ ၀ါေရာင္ပ်က္ ပါ၀င္ခြင့္တို႔ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ အရည္အခ်င္း  သတ္မွတ္ခ်က္မ်ား ကိုလည္း အထက္တြင္ေဖာ္ျပသည့္ အရည္အေသြးသတ္မွတ္ ခ်က္ အေသးစိတ္ သတ္မွတ္ပံုအတိုင္း သတ္မွတ္ ေလ့ရွိပါသည္။ လံုးပိန္လံုးညႇပ္ပါ၀င္ခြင့္ကို စပါးအုပ္စုအားလံုးတြင္ သံုးရာခိုင္ႏႈန္း တစ္ေျပးညီ သတ္မွတ္ထားပါ သည္။ ဆန္၀ါဆန္ေရာင္ပ်က္သည္ ယခင္ကာလာ ေဆာ့တာမ်ား အသံုးျပဳႏုိင္မႈနည္းပါးစဥ္က အလြန္သတိထားရေသာ အခ်က္တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။  စပါးဒိုင္မ်ားတြင္ ပိုက္႐ိုက္သည္ဟူေသာ အေလ့အထတစ္ခုကို ျပဳလုပ္ထားရၿပီး၊ အဆိုပါ မီးသတ္ပိုက္ျဖတ္စကို တစ္ဖက္ပိတ္ၿပီး အျခားတစ္ဖက္ကို လက္ျဖင့္စုကိုင္ကာ ေခါင္းေပၚတြင္ အဂၤလိပ္အကၡရာၾကဴပံုမ်ဳိးရစ္ရသည့္ ပံုကို ေျပာင္းျပန္လွည့္ၿပီး ေက်ာက္သား၊ ေက်ာက္တံုးမ်ားတြင္ ႐ိုက္ရပါသည္။ အခ်က္ ၂၀ ခန္႔႐ိုက္လွ်င္ ဆန္ အေရာင္အေသြးကိုျမင္ရသည့္ ဆန္ျဖဴကိုရပါသည္။ အဆိုပါဆန္ကိုၾကည့္ၿပီး ဆန္နီ ပါ၀င္မႈ၊ ဆန္၀ါေရာင္ပ်က္ပါ၀င္မႈမ်ားကို  စစ္ေဆးရပါသည္။ ဆန္၀ါေရာင္ပ်က္မ်ား မွာ အာဖလာေတာက္ဆင္ေခၚမိႈဆိပ္ တစ္မ်ဳိးေၾကာင့္ အေရာင္ေျပာင္းျခင္းျဖစ္သျဖင့္ အထူးသတိျပဳသင့္ေသာ အရည္အေသြးတစ္ခုလည္းျဖစ္ပါသည္။ ဆန္၀ါႏွင့္ ဆန္ ေရာင္ပ်က္ကို အစိုဓာတ္ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္သျဖင့္ ကာလခြဲျခားကန္႔သတ္ထားၿပီး၊ စပါး အုပ္စု ေျခာက္ အုပ္စုလံုး၏ ႐ိုး႐ိုးစပါးအမ်ဳိးအစားတြင္သာ  ေအာက္တိုဘာလမွ ဇြန္လ ကုန္ဆံုးသည္အထိကို သံုးရာခိုင္ႏႈန္း၊  ဇူလိုင္လႏွင့္ ေနာက္ပိုင္းကာလကို ေျခာက္ ရာခုိင္ႏႈန္းခြင့္ျပဳထားၿပီး၊ မ်ဳိးသန္႔ႏွင့္ ပထမတန္း မ်ဳိးသန္႔စပါးမ်ားကို ၀ယ္ယူရာတြင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ခြင့္မျပဳသည္ကို ေတြ႕ရသည္။  မ်ဳိးသန္႔ႏွင့္ ပထမတန္းမ်ဳိးသန္႔စပါး မ်ားတြင္ ဆန္၀ါေရာင္ပ်က္သည္ သတ္မွတ္ထားသည့္ အတိုင္းမဟုတ္ဘဲ ပါ၀င္လာ ပါက ပါ၀င္သည့္ရာခိုင္ႏႈန္းအလိုက္ မ်ဳိးသန္႔မွ  ႐ိုး႐ိုးသို႔လည္းေကာင္း၊ ပထမတန္းမ်ဳိး သန္႔မွ မ်ဳိးသန္႔သို႔လည္းေကာင္း ေလွ်ာ့ခ်သတ္မွတ္၀ယ္ယူရသည္။

လက္ရွိကာလ
      လက္ရိွကာလ စပါး၀ယ္ယူရာတြင္ စပါးအမ်ဳိးအစားအလိုက္ အဓိက၀ယ္ယူ သူသည္ ဆန္စက္ပိုင္ရွင္မ်ားျဖစ္ၾကသည္။ ဆန္စက္ပိုင္ရွင္မ်ားသည္ အဓိကအား ျဖင့္ အဖ်င္းအေမွာ္ ဖံု၊ သဲ၊ ခဲႏွင့္ အစိုဓာတ္တို႔ကို အေလးထား  စစ္ေဆးတတ္ေသာ္ လည္း၊ ဆန္၀ါေရာင္ပ်က္ဆိုလွ်င္ ကာလာေဆာ့ တာျဖင့္သာ ဆန္ျဖစ္မွဖယ္ထုတ္ရန္ အားသန္တတ္ၾကပါသည္။ ဆန္၀ါေရာင္ပ်က္သည္ မိႈဆိပ္ေၾကာင့္ျဖစ္သည္ ဆိုေသာ္ လည္း စပါးအဆိုဓာတ္ေၾကာင့္ အဓိ ကျဖစ္သည့္အျပင္ ခ်က္ခ်င္း ဆန္အ၀ါေရာင္သို႔ မေျပာင္းဘဲ ႀကိတ္ခြဲၿပီး အခ်ိန္ၾကာမွလည္း ေျပာင္းလဲတတ္ပါသည္။ အဆိုပါ မိႈဆိပ္ ပါေသာ ဆန္၀ါမ်ားကိုစားပါက အသည္းေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ ေၾကာင္း သိရ သျဖင့္ အထူးသတိထားရမည့္ အရည္အေသြး တစ္ရပ္၊ စပါး၀ယ္ယူ ရာတြင္ အထူးသတိထားသင့္သည့္ အရည္အေသြးတစ္ရပ္ျဖစ္ပါသည္။  ထို႔ျပင္ လံုးပိန္လံုးညႇပ္မ်ား၊ ဆန္နီပါ၀င္မႈမ်ားကိုလည္း သတ္မွတ္ခ်က္မ်ားထားၿပီး ၀ယ္ယူ ျခင္းမ်ဳိးေဆာင္ရြက္ပါက ဆန္ၾကိတ္ခြဲထြက္ႏႈန္း ေကာင္းမြန္ျခင္း၊  ကုန္က်စရိတ္ သက္သာျခင္း ၊ ဆန္အရည္အေသြး ပိုင္းတြင္ ထပ္မံျပဳျပင္ရမႈနည္းပါးသျဖင့္ ထပ္ ဆင့္ ကုန္က်စရိတ္နည္းပါးျခင္း၊ ဆန္အရည္အေသြး က်ဆင္းမႈ နည္းပါးျခင္း စသည့္ အားသာခ်က္ အမ်ားအျပားကို ရရွိေစၿပီး ေငြေၾကးရင္းႏွီးျမႇဳပ္ႏွံရမႈႏွင့္ ကုန္က်စရိတ္ မ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်သြားႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသျဖင့္ ဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္ကဲ့သို႔ အသင္းႀကီးက စပါး၀ယ္ယူရာတြင္ လိုက္နာေဆာင္ရြက္သင့္ေသာ အခ်က္မ်ား၊ အရည္အေသြးသတ္ မွတ္ခ်က္မ်ားကို ထုတ္ျပန္ၿပီး ေဆာင္ရြက္ႏိုင္မည္ဆိုပါက ႏိုင္ငံေတာ္ ေလလြင့္မႈ၊ ႏိုင္ငံေတာ္၏ဆံုး႐ံႈးမႈ ဟု ပင္ေခၚဆိုႏိုင္မည့္ စပါး အရည္အေသြးညံ့ဖ်င္းမႈကို ေက်ာ္ လႊားၿပီး ေကာင္းမြန္ေသာ ဆန္အရည္ အေသြးရွိသည့္ ဆန္မ်ားႀကိတ္ခြဲႏိုင္ၿပီး ျမန္မာ့ ဆန္ဟု ႏိုင္ငံတကာဆန္ေလာကတြင္ ရဲရဲ၀ံ့၀ံ့ လက္မေထာင္ႏိုင္မည္ဟု ထင္ျမင္မိပါ ေၾကာင္း တင္ျပအပ္ပါသည္။

 

မ်ိဳးသူ (ကုန္သြယ္ျမႇင့္)