Main menu

Background

Tuesday, 15 Nov 2011
                   စုိက္ပ်ိဳးသီးႏွံမ်ား ပ်က္စီးဆံုးရံႈးနိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြ  ထဲမွာ အဏုဇီ၀မိႈေၾကာင့္ ပ်က္စီးဆံုး႐ႈံးျခင္းဟာလည္း တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ အဏုဇီ၀မိႈေတြဟာ အဏုဇီ၀မိႈဆိပ္ (Mycotoxin) ေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဆိုပါအဏုဇီ၀မိႈဆိပ္ ဟာ လူအပါအ၀င္ အိမ္ေမြးတိရစၦာန္မ်ားကိုပါ က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္ သက္ေသာအႏၲရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဏုဇီ၀မိႈဆိပ္မ်ားစြာ ရွိသည့္ အနက္ အာဖလာေတာ့ဆင္ (Aglatoxin) မိႈဆိပ္ကေတာ့ အထင္ ရွားဆံုးျဖစ္ပါတယ္။
- အာဖလာေတာ့ဆင္ မိႈဆိပ္ကို အဏုဇီ၀ မိႈအမ်ိဳးအစားမ်ား ျဖစ္ေသာ Aspergillus Flavus ႏွင့္ Aspergillus Parasiticus လို႔ေခၚတဲ့ မိႈမ်ိဳးစိတ္တို႔မွ ထုတ္လုပ္ေပးပါတယ္။
- အဓိက အာဖလာေတာ့ဆင္မိႈဆိပ္ေလးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ အမည္ အားျဖင့္ Aflatoxin B1, B2, G1, G2  တို႔ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ၄င္းတို႔အထဲမွ Aflatoxin B1 ကုိ Aspergillus Flavus မိႈမ်ိဳးစိတ္မွ ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ၿပီး B1, B2, G1, G2ေလးမ်ိဳး လံုးကိုေတာ့ A. Parasiticus မ်ိဳးစိတ္မွ ထုတ္ေပးပါတယ္။
- ၄င္းမိႈဆိပ္မ်ားရဲ႕ ျပင္းအားမ်ားကိုႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္လွ်င္ Aflatoxin B1 က အဆိပ္အျပင္းဆံုးျဖစ္ၿပီး B2 G2 က အဆိပ္ ဓာတ္ အေပ်ာ့ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။G1  ကေတာ့ အဆိပ္ဓာတ္ အသင့္ အတင့္ရွိပါတယ္။
- အိမ္ေမြးတိရစၦာန္မ်ား (ဥပမာ-ႏြား)ဟာ Aflatoxin B1 ႏွင့္ G1  တို႔ပါ၀င္ေနတဲ့အစာမ်ားကို စားသံုးမိတယ္ဆိုရင္ အဆို ပါမိႈဆိပ္ေတြဟာ ၄င္းတို႔ရဲ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဓာတ္ေျပာင္း လဲမႈျဖစ္စဥ္ေၾကာင့္  Aflatoxin M1 ႏွင့္ M2 အျဖစ္ ႏြားႏို႔ ထဲမွာ ျပန္ေပၚလာပါတယ္။ ၄င္းႏြားႏို႔ကို ေသာက္သံုးမိတဲ့ လူေတြအတြက္ မိႈဆိပ္အႏၲရာယ္ ဆက္လက္ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
- Aspergillus Flavus  မိႈမ်ိဳးစိတ္သည္ အပူခ်ိန္ 10.C  ႏွင့္ 45.C ၾကား ပတ္၀န္းက်င္စိုထိုင္းဆ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ အထက္တို႔မွာ ေပါက္ပြားႏိုင္ၾကေသာ္လည္း မိႈဆိပ္ကိုေတာ့ အပူခ်ိန္ 25.C ႏွင့္ 30.C အၾကား ပတ္၀န္းက်င္ စိုထိုင္းဆ ၈၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ထုတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိုက္ပ်ိဳးသီးႏွံ မ်ားတြင္ အဏုဇီ၀မိႈက်ေရာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ ရိတ္သိမ္း ၿပီးစသီးႏွံရဲ႕ အစိုဓာတ္ကို ျဖစ္ႏိုင္သမွ် ျမန္ျမန္ေလွ်ာ့ခ်ရ ပါမယ္။ ပတ္၀န္းက်င္စိုထိုင္းဆျမင့္ေနမယ္ဆိုရင္ ေနျဖင့္ အေျခာက္ခံျခင္းကို အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေဆာင္ရြက္ရပါမယ္။လိုအပ္ပါက စက္အားကိုသံုးၿပီး အေျခာက္ခံရပါမယ္။ သီးႏွံ တစ္မ်ိဳးခ်င္းအလိုက္ စိတ္ခ်ရေသာ အစိုဓာတ္အထိ ေရာက္ ေအာင္ အေျခာက္ခံၿပီးမွ သိုေလွာင္သင့္ပါတယ္။ ဥပမာ ေျပာင္းဖူးးေစ့ ၁၃.၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပဲမ်ိဳးစံု ၁၅.၀ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ေျမပဲ၈.၅ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ေျမပဲဖတ္ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ဟာ ၄င္းသီးႏွံမ်ားကို သုိေလွာင္သင့္ေသာ စိတ္ ခ်ရတဲ့ အစုိဓာတ္မ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။
- သီးႏွံမ်ားကို အစုလိုက္အပံုလိုက္ (Piled) လုပ္ၿပီး ေနလွန္း အေျခာက္ခံေနစဥ္မွာ မိုးေရေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း ျပန္လည္စိုစြတ္ျခင္း (Rewetting) ဟာ မိႈက်ေရာက္မႈကို အားေပးသကဲ့သို႔ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သီးႏွံအေျခာက္ လွန္းေနစဥ္မွာ ျပန္လည္စိုစြတ္ျခင္းမရွိေအာင္ အထူးဂ႐ုျပဳေဆာင္ရြက္ရန္ လိုအပ္ပါတယ္။
- ေျခာက္ေသြ႕သီးႏွံမ်ားကို သိုေလွာင္မယ့္ေနရာဟာ ေလ၀င္ေလထြက္ေကာင္းၿပီး ေျခာက္ေသြ႕ သန္႔ရွင္းေနရပါမယ္။မိုးယို၍ ၾကမ္းခင္းမွာေရ၀ပ္လွ်င္ သီးႏွံကို မိႈစဲြကပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
- သီးႏွံကို အပံုလိုက္(Mass)  အထူးဂ႐ုျပဳ ေဆာင္ရြက္ရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ သိုေလွာင္ပါက အပံုတြင္း အပူေအာင္း အစိုျပန္ၿပီး သီးႏွံမ်ား ျပန္လည္စိုစြတ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ သီးႏွံပံုအတြင္း ေလမႈတ္သြင္းျခင္းႏွင့္ သီးႏွံအပံု ေျပာင္းေပးျခင္း၊ အထက္ေအာက္ လွန္ျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္ေပး သင့္ပါတယ္။ ဤကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ သီးႏွံပံုအတြင္း အပူခ်ိန္ျမင့္တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး မိႈက်ေရာက္ျခင္းမွ တားဆီးေပးနိုင္ပါတယ္။
- ပတ္၀န္းက်င္ အစိုဓာတ္ျမင့္မားေနခ်ိန္မွာ သိုေလွာင္သီးႏွံ မ်ားဟာ ပတ္၀န္းက်င္မွ အစုိဓာတ္ကို ျပန္လည္စုပ္ယူႏိုင္တဲ့ အတြက္ ေလလံုဘူး (သို႔) ေလလံုပိတ္ပလတ္စတစ္အိတ္နဲ႔ ထုပ္ပိုးထားသင့္ပါတယ္။
- သိုေလွာင္သီးႏွံမွာ ပိုးမႊားမက်ေရာက္ေစရန္ ပိုးသတ္ေဆး ဖ်န္းျခင္း၊ ပိုးသတ္ေဆးမႈန္႔ျဖဴးျခင္းႏွင့္ လိုအပ္ပါက ပိုးသတ္ မိႈင္းတိုက္ျခင္းတို႔ကို ေဆာင္ရြက္ရပါမယ္။ ပိုးမႊားမ်ား ဖ်က္ဆီး ထားေသာ သီးႏွံအပိုင္းအစ၊ အမႈန္အမႊားမ်ားကို ဖယ္ရွား ရွင္းလင္းေပးရပါမယ္။ ပိုးသတ္မိႈင္းတိုက္ျခင္းဟာ အင္းဆက္ ပိုးမႊားမ်ားႏွင့္တကြ ဥမ်ားအပါအ၀င္ သားေလာင္းမ်ားကိုပါ ေသေစရံုမွ်မကမိႈအႏၱရာယ္မွလည္းကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
- အဏုဇီ၀မိႈဆိပ္မ်ားဟာ လူႏွင့္တကြ တိရစၦာန္မ်ားကို ပတ္ ပတ္လည္ ဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ သီးႏွံတင္သြင္းသည့္ ႏိုင္ငံ မ်ားအေနျဖင့္ Aflatoxin  မိႈဆိပ္ပါ၀င္မႈကို ကန္႔သတ္ထိန္း ခ်ဳပ္လာၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လယ္ယာထြက္စိုက္ပ်ိဳး သီးႏွံမ်ားကို အဓိကထားၿပီး စိုက္ပ်ိဳး၊ သိုေလွာင္၊ ေရာင္းခ် သူမ်ားအေနျဖင့္ မိမိတို႔ရဲ့ သီးႏွံမ်ားမွာ Aflatoxin  မိႈဆိပ္ ကင္းရွင္းေနရင္ အေကာင္းဆံုးပါ။
- မိႈဆိပ္ကင္းဖို႔ဆိုရင္ သိုေလွာင္တဲ့အဆင့္မတိုင္မီ စတင္စိုက္ ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္ေသာေနရာ (Farm Level)  ကစၿပီး ကာ ကြယ္ႏိုင္လွ်င္ ပိုၿပီးထိေရာက္နိုင္ပါတယ္။ သို႔ျဖစ္ပါ၍ စုိက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္သူမ်ားအေနျဖင့္-
(က) မ်ိဳးေကာင္းမ်ိဳးသန္႔ကို ေရြးခ်ယ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
(ခ) သီးႏွံကို အလွည့္က်ေျပာင္းလဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္း
(ဂ) စိုက္ပ်ိဳးေရးဌာန၏ ေထာက္ခံမႈရရွိထားေသာ ပိုးသတ္ေဆး/ေပါင္းသတ္ေဆးမ်ားကိုသာ အသံုးျပဳျခင္း
(ဃ) သီးႏွံအမ်ိဳးအစားအလိုက္ သတ္မွတ္ထားေသာ ၾကားအကြာအေ၀းထား၍ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
(င) ျမက္ပင္၊ ေပါင္းပင္ႏွင့္အျခားမသက္ဆိုင္ေသာ အပင္ မ်ားကို ဖ်က္ဆီး ဖယ္ရွားျခင္း
(စ) စိုက္ပ်ိဳး၊ ရိတ္သိမ္း၊ ေျခြေလွ႔သည့္ လုပ္ငန္းစဥ္ အခ်ိန္ အတြင္း ပ်က္စီးမႈအနည္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ ေဆာင္ရြက္ ျခင္း၊ ပ်က္စီးေသာသီးႏွံအစအနမ်ားကို ဖယ္ရွားျခင္း
(ဆ) သီးႏွံအားလံုး တစ္ညီတစ္ညာတည္း ရင့္မွည့္မွ ရိတ္သိမ္းျခင္း
(ဇ) သင့္ေတာ္ေသာ မိႈသတ္ေဆးမ်ားသံုးစဲြျခင္း စသည္တို႔ ကို စနစ္တက် ေဆာင္ရြက္သင့္ပါေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပလိုက္ရပါတယ္။ အိအိေခ်ာ
Wednesday, 24 Feb 2010

    ေျမပဲမ်ား၏သိပ္သည္းျခင္းႏွင့္ အစိုဓာတ္ကို လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ ခြဲျခားသိရွိႏိုင္သည့္ micro wave meter တစ္မ်ိဳးကို အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု စိုက္ပ်ိဳးေရးဌာန (USDA)က ျဖစ္ထြန္းေစခဲ့ရာ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားျဖစ္ေစေၾကာင္း ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆိုခဲ့ပါ တယ္။

Friday, 19 Feb 2010

    ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ အာလူးကို တစ္ပင္တည္းမွ ျဖစ္ထြန္းစိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည့္  အပင္တစ္မ်ိဳးကို ဗီယက္နမ္ႏိုင္ငံ Dat Lat ၿမိဳ႕ေတာ္ အလယ္ပိုင္းမွ အင္ဂ်င္နီယာတစ္ဦးျဖစ္သူ  Nguyen Thi Trang Nha က ေအာင္ျမင္စြာ ျပဳလုပ္ႏိုင္ခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။

Friday, 19 Feb 2010

    ျပည္နယ္အတြင္း စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မွဳ တိုးတက္ၾကီးပြားေအာင္ ျမႇင့္တင္ေပးရန္ လယ္သမားမ်ားကို ေခတ္မီနည္းစနစ္မ်ား သင္ၾကားေပးရန္အတြက္ ဆန္းသစ္ေသာ နည္းစနစ္ပံုစံမ်ားကို အိႏိၵယႏိုင္ငံ ဘီဟာျပည္နယ္အစိုးရက တြန္းအားေပး ေဆာင္ရြက္ ေစလ်က္ရွိပါတယ္။

Thursday, 18 Feb 2010

    အိုင္ယာလန္ႏိုင္ငံသည္ ၾသစေတးလ်ႏိုင္ငံတြင္ လူ (၁၀) ဦးဖ်ားနာခဲ့ရသည့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ အိုင္အိုဒင္းပါ၀င္မႈမ်ားသည့္ ပဲပုပ္ႏို႔ရည္ မ်ားအေပၚ  အစားအစာ  ေဘးကင္းစိတ္ခ်ရမႈအတြက္ ဆင္ျခင္ႏိုင္ရန္ သတိေပးထုတ္ျပန္သည့္ ႏိုင္ငံတစ္ခု ျဖစ္လာခဲ့ပါတယ္။

Friday, 5 Feb 2010

    ဆန္ႀကိတ္ခြဲျခင္းရဲ႕ အဓိကလုပ္ ငန္းကေတာ့ ဆန္ေစ့တစ္ခုလံုးရရွိဖို႕နဲ႕ မူလအနီးစပ္ဆံုးပံုစံမပ်က္ ဆန္ေစ့ မ်ားရေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕စပါးအမ်ဳိးအစားေတြဟာ ဆန္သား (Head Rice) အျမင့္ ဆံုး မရရွိၾကပါဘူး။

Friday, 29 Jan 2010

    မန္က်ည္းမွည့္ဆုိတာ ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ားရဲ႕ လက္သုံးေတာ္ဟင္းခတ္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ငါးေလး ခ်ဥ္ရည္ဟင္းပဲ ခ်က္ခ်က္၊ အုိးကပ္ေလးပဲ ခ်က္ခ်က္၊ မန္က်ည္းသီးခ်ဥ္စပ္ပဲ လုပ္လုပ္၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းပဲ ခ်က္ ခ်က္ ဗာရီယအလြန္အသုံး၀င္ပါတယ္၊ တုိ႕ဟူးသုတ္၊ အသုတ္စုံစတဲ့လမ္းေဘးစားေသာက္ ဆုိင္ေတြကအစ၊ ဆုိင္ၾကီးေတြအဆုံး မန္က်ည္းမွည့္မပါမျပီး၊ အလြန္အသုံးက်တဲ့ ဟင္းခတ္ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္။

Thursday, 21 Jan 2010

    ဥေရာပ၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ ကမၻာ့ေနရာအေတာ္မ်ားမ်ား၌ ေတြ႕ရသည္။ ေဆးရြက္ႀကီး၊ ဝါ၊ ခရမ္းခ်ဥ္၊ ကန္ဇြန္းဥ၊ ပီေလာပီနံစသျဖင့္ သီးႏွံ အမ်ားအျပား၌ က်ေရာက္တတ္သည္။ ပဲမ်ိဳးရင္း င္အပင္မ်ားတြင္ အထူးသျဖင့္ ပဲစင္းငံုနွင့္ပဲတီစိမ္း၌ ပို၍ေတြ႕ရသည္။

Wednesday, 20 Jan 2010

    ကမၻာ့အနံွ႔အျပား၌ ေတြ႕ရိွရေသာပိုးျဖစ္သည္။ ဝါ၊ အာလူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္၊ ကန္စြန္းဥ၊ ဟင္းရြက္မ်ိဳးစံု၊ ပဲမ်ိဳးစံုတို ့တြင္ စိုက္ပ်ိဳးခိ်န္၌ က်ေရာက္တတ္သည္။